Shadowbanning er et begrep som har dukket opp etter at Instagram startet med å filtrere sin nyhetsfeed. Begrepet refererer seg til at enkelte Instagrammere mener de blir “bannlyst til skygge” (altså shadowbanned) i utlisting av bilder på enkelte hashtags.
I klartekst: Enkelte opplever at deres bilder ikke kommer opp på enkelte hashtags – det kan også gjelde hashtags som bedriften selv ønsker å ta eierskap til.
At dette skjer er nok hevet over tvil, og er en konsekvens av at Instagram nå filtrerer feeden. Det er imidlertid ikke snakk om noen bevisst “bannlysing” fra Instagram sin side, bare at ikke alle bilder vises, og noen blir da filtrert ut. Dette skjer automatisk, og på grunnlag av tekniske kriterier.
Her kan du sjekke om dine Instagram-bilder er blitt filtrert ut:
http://shadowban.azurewebsites.net/
Det ser ut som noen ting som kan utløse shadowbanning (men ikke nødvendigvis alltid gjør det) er:
- Automatisk posting av bilder
- Mer enn 25 hashtags på et bilde
- Bruk av hashtags som ofte er utsatt for spam (her er noen lister over slike hashtags)
- Bruk av apper og tjenester som bryter Instagrams retningslinjer for API
- Bruk av ikke-godkjente eller blokkerte apper og tredjepartstjenester
- Andre brudd på Instagrams regelverk
Prinsippet med en filtrert feed er jo at man søker å gi brukeren en best mulig opplevelse. Dette betyr å prioritere ekte, originalt innhold og nedprioritere det som er spekulativt eller spam. Så lenge man husker denne hovedregelen, er normalt ikke shadowbanning et problem.
Lyst til å lære mer om sosiale medier? – Vi i Webgruppen har mange kurs.
[…] Om du vil lese mer om Shadowbanning, så anbefaler jeg en bloggartikkel som er skrevet av Nina Furu. Du finner artikkelen her: Hva betyr shadowbanning? […]
Takk for at du deler! :-)))